Sinclair Road / 2 flats merged in adjoining period Victorian buildings

Our Brief

We were asked by our client to look at the possibility of linking two one bedroom basement flats with rear gardens which are in adjoining Victorian buildings to create one larger two bedroom flat with a central informal living & dining room area that will link to a new glazed rear conservatory. Our client also wanted a rear garden facing double bedroom with a large ensuite bathroom to provide quieter living and sleeping arrangements away from the busy main road to the front. The buildings reside in a sensitive conservation area in West Kensington, London and any new external construction would have to respect the character of the existing buildings. The linking of the two flats would have to be undertaken in such a way to ensure that the layouts will work correctly, proportionally and to the client’s needs, including built-in future proofing to increase the market value of the properties. We were asked to prepare and submit a full planning application, undertake the detailed design work, appoint a contractor and administer the terms of the building contract with periodic site visits.

Our Approach

A R P Design Solutions designed a layout which created a large structural opening between the party wall to the two flats and what were two dark adjoining hallways were now transformed into a large central living and dining area. Old window and door openings on either side of the party wall to the rear are now full height glazed folding sliding doors which lead into a traditionally designed glazed hipped roof conservatory that gives 180 degree views of the rear gardens. All new and existing adjoining rooms can now be accessed from the central living area. By using this area as a central focal point we were then able to utilise the glazing to absorb as much natural daylight as possible into all areas to the rear. The new master bedroom with ensuite bathroom now overlook the garden with glazed French external folding doors that open on to a tiled patio area. We ensured during the build that areas under construction will be thermally efficient, reduce solar gain from the conservatory glazing, new merged water and heating systems throughout along with energy saving electrical and lighting installations.


Recent Work